Jade
Jade korut

kuvakuva
Vihreä Jade Kukka Kaulakoru, 78 e, tuotenro 1034.

Valkoinen Jade Kukka Kaulakoru , 48 e, tuotenro 1035.

kuvakuva
Vihreä Jade Kukka ja Helmi Kaulakoru ja Korvakorut, 78 e, tuotenro 1036.

Valkoinen Jade Kukka Kaulakoru ja Rannekoru, 48 e, tuotenro 1037.

kuvaJade kaulakoru, 48cm, 29e, tuotenumero 114
kuvaJade kaulakoru, 48cm, 28e, tuotenumero 120


kuvaJadekaulakoru, 48cm, 28e, tuotenumero 115


Jade 

Jaden nimi tulee espanjan kielen sanoista pietras de ijada, "lantiokivi".Espanjalaiset löytöretkeilijät toivat jadea Väli-Amerikasta Espanjan kruunulle. 

Historia : Neoliittisella kaudella jadesta tehtiin erilaisia tavaroita. Muinaiset kiinalaiset käyttivät jadesta nimityst "yu", ja Kiinassa jadesta valmistettiin myös kulttiesineitä. Kiinassa jade oli valtiomahdin symboli ja kultaakin arvokkaampaa. Myös mayat ja atsteekit tunsivat jadeiitin. Sen otaksuttiin suojaavan munuaisvaivoilta ja parantavan niitä. Jadeiitti amuletit suojasivat pahalta.Astrologiassa jade on liitetty Rapuun.Chakra: Sydänchakra, anahata.Vaikutus kehoon: Jade säteilee energiaa, vaikuttaa psyykeen, tukee munuais- ja rakkovaivojen paranemista, lievittää päänsärkyä ja unettomuutta.Kiven hoito: Varauksen poistamiseksi pidettävä juoksevassa vedessä ja auringonvalossa uudelleenlataamiseksi.Alkuperä: Metamorfiset kivilajit.Esiintymät:


 Hiatoriallisista ajoista lähtien Burmassa ja Kiinassa on ollut maailmankuuluja jaden tuottajia. Erityisen kuuluisia olivat Urujoen laakson esiintymät Pohjois-Burmassa (Tawmaw, Mainmaw, Pangmaw). Muut esiintymät ovat Myitkynan maakunnassa, josta ovat peräsin arvokkaimmat raaka-aineet, Imperial-jadeiitti. Jadeiittia tuotettaan myös Tiibetissä ja Yunnanin maakunnassa, mistä on peräisin muuan 160 tonnin lohkare. Amerikan mantereella jadeiittia esiintyy Kaliforniassa, Guatemalassa, Meksikossa, Kolumbiassa. Australian eteläosassa, Papua-Uudessa-Guineassa, Uudessa-Seelannissa. Pienempiä esiintymiä on Kazakhstanissa Balhas-järven aluella, Venäjällä Uralilla, Sajan-vuoristossa, Armeniassa, Grönlannissa ja Italiassa. Kloromelaniitti tunnetaan myös Myamasrita, Italiasta, Rasnkasta ja Sveitsistä. Jadeiitista valmistettuja koruja voi ihastella monissa museoissa, kuten Pietarin Eremitaasi, Venäjän itäisten kulttuurien museossa tai Amerikan Luonnonhistoriallisessa museossa.
Työstö: Pyöröhionta, pienet, keskikokoiset ja suuret gemmit, koriste-esineet.

Samankaltaisia mineraaleja: nefriitti, amatsoniitti aventuriini, prehniitti, hydrogrossulaari, serpentiini, agalmatoliitti.

 

Väri: Vihreänvalkoinen, vihreä, vaaleanvihreä (albiitti-jadeiitti), harmaa, harvoin punertava, ruskea, violetti, vihreänpunainen (kolomelanitti), punainen, oranssi

Trasnparenssi: Läpikuultava, läpinäkymätön

Kiilto: Laisnkiilto, rasvakiilto

Murros: Epätasainen, simpukkamainen

Lohkeavuus 110 Hyvä

Kovuus: 6,5-7¨

Viirun väri: Valkoinen

Tiheys: 3,25- 3,36

Taitekerroin: Np 1,640-1,658, Nm 1,645-1663, Ng 1,652-1,673

Kahtaistaitto: 0,012-0,020

Dispersio : ei

Pleokrosimi:puuttuu

Luminesenssi

Kemismi: NaAl[Si2O6]. Värin aiheuttavat Fe2+ ja Fe3+, usein myös Cr+3 sekoittuminen (Imperial-jadeiitti).

Erityistuntomerkit: Harvoin kissansilmäilmiö
Tilaus [caption id="attachment_964" align="alignnone" width="176" caption="Taj Mahal on koristeltu jade-, jasper, safiiri-, turkoosi-, vuorikristalli- ja karneoli-jalokivillä."]Taj Mahal on koristeltu jade-, jasper, safiiri-, turkoosi-, vuorikristalli- ja karneoli-jalokivillä.[/caption]

Korut Kaulakorut Riipukset Korvakorut Rannekorut Sormukset Tilaus
Ametisti verkkokauppa